22 вересня — День захисту слонів

26


Фото: Sprunger Marie Sprunger/Rusmediabank.ru
В наш час виживати нелегко не тільки людям, але й тваринам, у тому числі і слонам.

22 вересня відзначається Всесвітній день захисту слонів. Може бути, хтось засумнівається, що такі товстошкірі гіганти потребують захисту. На жаль, потребують, та ще як!

Слони страждають не тільки із-за погіршення екології і від браконьєрів, але і від того, що люди знищують джунглі і витісняють слонів зі звичного місця проживання, нерідко прирікаючи на загибель від нестачі їжі та води. Зоопарки теж далеко не скрізь комфортабельні, і є господарі, які звертаються зі слонами жорстоко.

І в той же час у багатьох країнах слони були помічниками людей у важких господарських роботах та на будівництві.
Хоча однозначно слони ніколи не ставилися до домашніх тварин, їх все-таки приручали. Відомо, що слони в давнину брали участь у військових походах і битвах. І не тільки там, де вони водяться. Наприклад, Олександр Македонський теж використовував цих могутніх тварин у своїх військових операціях. У наш час, на щастя, слонів не змушують воювати.

Але економіка багатьох країн виживає саме завдяки слонам, які приваблюють в країну туристів. Наприклад, в Таїланді є свій день слона. У березні під час буддійських церемоній для слонів влаштовують святкові обіди, на яких їх пригощають цукровим очеретом і різноманітними фруктами. У 80 км від Бангкока проводиться парад слонів в ошатному вбранні і різні розважальні шоу з їх участю. У заповіднику в Таїланді можна покататися на слоні. У Таїланді слон є священною твариною, але чисельність слонів помітно скоротилася за одне століття. Так в 1900 році їх було 10 000, а в наші дні — всього 500 диких слонів і 1600 приручених.

В Індії ошатні слони також беруть участь у народних святах та карнавальних ходах. Влаштовуються спеціальні фестивалі слонів, під час яких проходять гонки на цих гігантах. А ще багато народу збирається, щоб подивитися, як слони грають у поло.

Незважаючи на величезну масу тіла і уявну неповороткість, слони відмінно плавають, спритно закидають баскетбольний м’яч у кошик, чарівно танцюють і навіть… ходять по канату. Незважаючи на те, що мозок слона в порівнянні з вагою його тіла не є великим, слони дуже розумні, кмітливі тварини, які добре піддаються навчанню. Особливо добре навчаємо африканський слон.

В наш час в Африці налічується 500-600 тисяч слонів, в Азії — близько 30 тисяч.

В Африці, Китаї і Індії слон є символом мудрості, гідності, вірності, миролюбності, терпіння, і емблемою царської влади. В індуїзмі Землю підтримують чотири слона і за легендою епос «Махабхарата» написаний бивнем бога-слона Ганеші. У буддизмі слон символізує не тільки духовні знання, розумність і стабільність, але і співчуття, доброту по відношенню до інших. Взагалі ж слонів шанують в будь буддистської країні як символ довголіття, обачності та розсудливості.

Коли більшу частину нашої планети населяли не тільки слони, але й інші представники стародавньої групи хоботних. Але до наших днів дожили лише слони. Останки меритерия, самого древнього представника цієї групи, виявили при розкопках у долині Нілу в Єгипті. Меритерий був невеликим тваринам і мав ніс не набагато довший, ніж у тапіра.

Слон африканський — Loxodonta africana – найбільше з усіх сучасних тварин, що мешкають на суші. Самці значно більші за самок. Середня вага самців 5 тонн, самок — 3 тонни. Вага дорослих самців може становити 7,5 тонни, а висота в плечах — 4 метри.

Слон відноситься до сімейства ссавців загону хоботних. Шкіра слона вражає своєю міцністю. Так, куля, випущена з мисливської рушниці, далеко не завжди пробиває її. Тулуб у слона масивне, вінчає його велика голова з великими вухами, бивнями і довгим хоботом. Хобот являє собою зрощені сильно видовжену верхню губу і ніс. Хобот у слона — не тільки орган дихання, але і своєрідна рука. Саме хоботом слони п’ють, беруть їжу, зривають плоди, поливають себе при купанні, як з душу, обсипають пилом, пишуть і видають інші звуки. Бивні слона — це не що інше, як друга пара верхніх різців, виросла до величезних розмірів. Саме тому у слоненят спочатку виростають молочні бивні, потім вони випадають, зовсім як зубки у дітей, і виростають постійні. Але, на відміну від наших зубів, бивні слонів ростуть все життя. Шия у слонів мускулиста, ноги товсті і масивні. А ось очі невеликі. Напевно, багато хто помічав, що в мультиках слонам малюють зворушливо довгі, як у принців крові, вії. Так от, вії у слонів насправді довгі. Зате хвіст короткий, але з пензликом.

Живуть слони приблизно 70-75 років, тобто майже людський вік.

На волі слони їдять гілки молодих дерев, листя, плоди, траву. В неволі — сіно, овочі, фрукти. Всього слон в день з’їдає 230-250 кг корму. Так що прогодувати слона нелегко. У вигляді ласощів слони з задоволенням їдять яблука, печиво, цукерки. Але обкармливать солодощами їх не можна, так як вони від них, як і люди, товстіють. П’ють слони багато, до 200 літрів в день.

На волі дорослі слони живуть на самоті і до стаду примикають рідко. Більшість старих самців відрізняються підвищеною агресивністю. Молоді самці іноді об’єднуються ненадовго в невелике стадо. Сталий стадо слонів зазвичай складається з слоних зі слоненятами і може досягати кількості 50 тварин, ватажком стада є наймудріша слониха.

Статевої зрілості самки досягають до 18 років і готові до спаровування. Самці можуть знайти собі самку, тільки коли наберуть вагу і зможуть відстояти самку в поєдинку з іншими самцями. Після чого самка і самець йдуть в ліс і знаходяться там наодинці один з одним кілька тижнів.

Вагітність самки триває від 18 до 22 місяців. Найчастіше вона народжує одного слоненяти вагою від 60 до 90 кг. Пологи у слоних відбуваються один раз в три роки. До 5 років слоненя харчується материнським молоком. Про безпеку малюка піклується все стадо. Нерідко слониха піклується про двох малюків, які народилися з різницею в 3 роки.

Слони не вміють стрибати. Зовсім! І якщо вони не можуть через щось переступити і обійти, то перешкода стає непереборним. Швидкість слона при ходьбі — 6,5 км/год, при бігу — до 40 км/ч.

Близько 50 років тому полювання на слонів була офіційно заборонена, створені національні парки, за допомогою цих заходів вдалося зберегти африканського слона.

Але перенаселення слонів в парках теж може стати головним болем місцевої влади — з-за того, що слони з’їдають величезну кількість трави і листя, іноді обдирають стовбури і навіть валять дерева. Для прожитку одного слона протягом року потрібна рослинність з площі приблизно 5 кв. км.

Зате повідомлення про те, що слони бояться мишей, виявилося міфом. Фахівці з Університету Флориди і науково-дослідного центру в Кенії з’ясували, що слони побоюються звичайних мурашок.

В світі існує не один, а кілька свят, присвячених слонам. 13 березня відзначається День слона в Таїланді, 20 червня проводиться День захисту слонів в зоопарках, 22 вересня – Всесвітній день захисту слонів і 30 листопада – Всесвітній день слонів.

У Росії немає як такого Дня слона, але в тих містах, де слони живуть у зоопарках, відзначають дні народження. У Самарі є 3-метровий пам’ятник слону з бронзи. Розташований він на Московському шосе, поруч з торговим центром «Фрегат», навпроти Ботанічного саду. За інформацією, яка з’явилася у місті приймете дотик до бивнів самарського слона робить життя стабільною і приносить в неї добробут.