Птах синиця

39


Фото: Iuliia Malivanchuk/Rusmediabank.ru
12 листопада — день пам’яті святих мучеників Зиновія та Зіновії. А в народі цей день називали святом синиць.

Старі люди розповідали внучат, що в цей день начебто синиці збираються зграями і весело щебечуть, відзначаючи своє свято.

Синиці — хоч і невеликі, але впадають в очі птаха. Рідко хто не знає синицю і сплутає її з іншою птицею. Найбільш часто в наших краях зустрічається синиця велика.

Велика синиця була описана Карлом Ліннеєм в 1758 році. Наукова назва — Parus major — складається з двох латинських слів: parus — «синиця» та major — «великий».

Велика синиця — птах з родини синицевих. Вважається найбільшою представницею цього сімейства. Довжина її тіла — від 130 до 160 мм, вага близько 20 р. Дізнатися велику синицю просто, в інших птахів цього сімейства немає чорного «краватки» у вигляді широкої чорної смуги на жовтому черевці. Спина у великої синиці жовтувато-зелена з легеньким оливковим відтінком на плечах, крила і хвіст голубуваті. На трьох крайніх кермових є білі вершини, які разом утворюють поперечну світлу смужку. «Шапочка» — верх голови — чорна з синім металічним блиском, на потилиці жовтувато-біла пляма. Щоки білі, горло і груди чорні з невеликим голубуватим відливом.

Самки трохи тьмяніше самців. Молоді птахи схожі на самок. Тільки шапочка у них буро-оливкова.

Велика синиця мешкає на всій європейській території Росії. Зустріти її можна не тільки в листяних лісах, але і в парках, садах, скверах. Навесні, як правило, у березні, синиці повертаються на місця гніздування. Самці співають дзвінку пісню, що складається з повторів — «Цыть-ци-пи, цыть-ци-пи». Цю пісеньку можна почути і взимку під час відлиги. «Синиця відчула весну», — кажуть у народі. До речі, велика синиця віднесена до другого розряду найкращих співаків. Її чудові высвисты, теньканье і дзвіночок приводять в подив навіть досвідчених знавців. Навесні ж пісня стає більш яскравою, вона звучить то ніжно і тихо, з веселим завзяттям. Фахівці виділяють до 40 варіацій видаються синицею звуків. Передзвони дзвоника змінюються підсвистуванням, тріском, гучними викриками, посвистами. Свою пісню самці супроводжують своєрідним танцем. При цьому у кожного самця — своя власна інтонація. Раніше синиць використовували як вчителів для канарок.

Синиця дуже корисний птах, так як вона хоч і вважається всеїдною, воліє харчуватися комахами. І харчується вона в основному на плодових деревах. Якщо навесні, влітку спостерігати в бінокль за синицями, то можна побачити, як пташка уважно, з усіх сторін розглядає кожну гілочку і кожен листочок, знищуючи всіх шкідників, що мешкають на дереві, починаючи з дорослих комах, личинок, і закінчуючи яйцями.

Гніздяться синиці, як правило, у листяних лісах і садах, пристосовуючи під гніздо дупла дятлів, білок, залишки старих гнізд хижих птахів. Можуть спорудити гніздо в щілинах дерев’яних будівель, між товстими сучками, за відійшла від стовбура корою.

Гніздо будують обидва птахи, розташовуючи його на висоті 2-5 м над землею. Будівництво триває близько тижня, в дощові дні може затягнутися днів на 10. Будівельний матеріал втаскивается всередину дупла, і тільки після цього птахи починають будувати. При будівництві гнізда використовуються тонкі гілки, сухі стеблинки трав, мох, лишайники, пір’я, шерсть, павутина комах. Лоток вистилається кінським волосом, а зверху — пухом і шерстю.

Зазвичай у синиць буває дві кладки. Перша, квітнева, складається з 10-15 яєць, друга, червнева, — з 8-11 яєць. Яйця у синиць білі, з великою кількістю червонувато-коричневих плямочок, розсипаних по всій їх поверхні. Насиджує яйця тільки самка, а самець приносить їй корм.

Вилупилися пташенят перші 3-5 днів також годує тільки самець, а самка обігріває малюків. Потім самка починає вилітати за кормом. Пташенята залишаються в гнізді приблизно три тижні, і весь цей час у них дуже велика потреба в кормі. Батьки роблять в день близько 400 прильотів з кормом до гнізда. Ненажерливість пташенят пояснюється тим, що вони дуже швидко ростуть, за 2-3 дня їх вага подвоюється. Ось і доводиться батькам невпинно трудитися. У перші дні вони дають пташенятам сік розчавлених дорослою птицею комах, потім дрібних павучків і гусениць, а пізніше мух, дрібних жуків, метеликів.

За період вигодовування пташенят синиці знищують близько 10 тис. комах, серед яких велика кількість гусениць плодожерки. У період розмноження плодожерки в садах нерідко з’являються цілі зграї синиць, які злітаються з усіх-усюд і майже повністю знищують плодожерку. Одна пара синиць може за літо очистити від шкідників близько 40 яблунь.

Після вильоту з гнізда пташенят батьки догодовують їх ще 10 днів. Зазвичай докармливанием займається самець. А самка вже висиджує другу кладку. Після того, як вилітає з гнізда і другий виводок, синиці починають кочувати сімейної зграйкою поблизу від місця появи на світ. А в кінці літа сімейні зграйки великих синиць об’єднуються з сім’ями інших видів синиць і кочують зграєю по 35-50 особин там, де є дерева та кущі. У садах синиці продовжують і в холодну пору року знищувати зимуючі форми шкідників, наприклад, яйця кільчастого шовкопряда, гусениць золотогузки.

З настанням зими багато синиці, що залишаються зимувати, які переміщуються не тільки на околиці населених пунктів, але і в міста. Ближче до людського житла прилітають і інші види синиць – московки, лазоревки, гаєчки, долгохвостые синиці-аполловники… Синиці охоче відвідують годівниці, де є насіння соняшнику, люблять вони довбати шматочок замерзлого сала чи м’яса. Деякі тримають синиць в клітинах, вони звикають до неволі і не вимагають особливого догляду. Але синиці легко роздзьобують дерев’яні клітки і вольєри, примудряються знаходити в клітці найменшу щілину і через неї вибиратися на волю.

На території середньої смуги Росії також ми можемо зустріти синиць-лазорівок, які отримали свою назву за блакитну шапочку. Ще у цих птахів короткий і міцний дзьоб, яким зручно скльовує з гілок дрібні яйця комах і віддирати приклеившихся до кори щитівок. У лазорівок жовта груди і синюваті крильця. Білі щоки розділені синьою смугою, що йде через око. Живуть вони в листяних лісах.

Московка, або чорна синиця — дрібна рухливий птах. На голові у неї, як і у великої синиці, чорна шапочка, теж білі щічки, але решта оперення більш бліде, і розміром московка менше великої синиці, хоча статура має більш щільне. У місті московка не живе, але взимку її можна побачити біля годівниць, а влітку в садах і парках. Жити ж вона воліє в темних хвойних лісах і високих ельниках. Вчені говорять, що в неволі московка дуже ласкава птах і єдина синичка, яка впізнає господаря навіть після річної розлуки.

Гаїчка буроголовая має чорну шапочку і світлий низ. У неї немає краватки, вона крупніше московки, живе у всіх лісах.

Чубата синиця пофарбована в бурувато-сірі тони. На голові у неї строкатий сірувато-чорний загострений чубчик. За цей чубчик пташок прозвали гренадерками. Лоб білуватий, через око проходить темна смужка, у вигляді скоби загибающаяся на світлі щоки, на горлі чорне пляма. Живуть вони у глухих хвойних лісах.

Корисними є всі синички. Тому в голодне холодну пору року не варто шкодувати для них насіння, насипаних у годівниці, повішені на балконі, біля вікна або на чагарнику. Цим ви не тільки зробите добру справу, збережете життя синичкам, але і самі отримаєте задоволення, милуючись їх спритними акробатичними вправами і слухаючи дзвінкий посвист.