Сьогодні починається Великий піст

457


Фото: Gianfranco Di Giusto/Rusmediabank.ru
У цьому році Великий пост – підготовчий період, що передує найважливішого християнського свята Воскресіння Христового – проходить з 23 лютого по 11 квітня. Давайте разом більше дізнаємося про те, як був заставлений цей період, а також як провести його з максимальною духовною користю.

Як з’явився Великий піст?

Традиція тривалого періоду підготовки до Великодня бере свій початок в Біблії: пост заставлений в пам’ять про те, як Ісус пішов у пустелю на 40 днів, щоб молитися. Подібне вже раніше робив і пророк Мойсей. Великий піст дотримувався також і апостолами, і навіть у найдавніших джерелах є згадка про «Четырехдесятнице». Хоча, строго кажучи, Великий піст включає в себе не тільки Четырехдесятницу, але і Страсну Седмицю – останній тиждень перед Великоднем, коли згадуються страждання і Смерть Христа.

Перші християни дотримувалися посту дуже суворо – не тільки не вживали в їжу м’ясо, молоко, яйця, сир, але і відмовлялися від води і іншої їжі до трьох годин дня (годину, коли, згідно з Євангелієм, Христос «віддав духа»).

Правила вкушання їжі під час посту записані в церковному Статуті. Звідси ми можемо дізнатися, що особливо суворий піст традиційно тримають в перший тиждень (седмицю) посту і в останню – Страсний. У всі дні, крім субот і неділь, Статут наказує сухоїдіння – тобто дозволяється їсти таку їжу: хліб, воду, сіль, свіжі фрукти і овочі, різні горіхи, мед, сухофрукти (родзинки, курагу, фініки, інжир та ін). В суботи і неділі дозволяється їжа, приготовлена з рослинним маслом, а на Благовіщення, що відзначається 7 квітня, – риба. Однак це в тому випадку, якщо згадане свято не припадає на Страсний тиждень – а в цьому році він як раз і буде відзначатися на останній Тиждень.

Кому не можна постити

Церква звільняє від посту дітей, хворих і літніх людей, вагітних і годуючих жінок. Послаблення можна важко працюючим людям, воїнам. Підходити до посту треба з розумом: результатом його має ставати смирення, збільшення любові, внутрішнє вдосконалення. Що толку, якщо ми будемо «сидіти на хлібі і воді і заробимо виразку шлунка? Чи будемо строго постити, але накидатися на своїх домашніх за будь-якої дрібниці?! Щоб уникнути таких ситуацій апостол Павло нагадує: «Не те, що входить до уст, людину сквернить, але те, що виходить із уст, те людину сквернить».

Як провести Великий піст

Напевно ми вже засвоїли, що піст – це не дієта, він включає в себе різні практики, і не тільки пов’язані з їжею. Отже, як же провести пост сучасній людині?

• Харчуватися простіше

Чому апостоли відмовлялися від м’яса, замінюючи його рибою? Тому що риба коштувала набагато дешевше. Це приклад і для нас: піст – час харчуватися простіше, дешевше. Менше часу приділяйте приготування їжі. Купуйте менш дорогі і менш вишукані продукти, не рыскайте по Інтернету в пошуках ексклюзивних рецептів з морепродуктами (які дозволені, але зовсім недешеві), не робіть їжу «центром Всесвіту» – харчуйтеся більш просто.

• Краще недопоститься, ніж перепоститься

Дотримуйтеся золотої середини. У випадку, якщо хочете взяти на себе суворий піст або, навпаки, значне послаблення – незайвим буде порадитися з духівником. Якщо такої можливості немає – вирішуйте самостійно, але знову ж – керуючись здоровим глуздом: працююча мати трьох маленьких дітей просто не має права брати на себе суворий піст на хлібі і воді, як це може зробити черниці в монастирі.

• Регулярно молитися

Піст без молитви і справді перетворюється на звичайну дієту. Однак дієта не змінює наше серце – так само не змінить його і пост, якщо ми будемо робити акцент тільки на їжі. Помиляються ті, хто вважає, що молитва – це довго, а робити це треба уміючи: ви не зобов’язані молитися годинами або дотримуватися чернече молитовне правило, почитайте найпоширеніші молитви – «Отче наш…» і «Богородице Діво…», моліться своїми словами. Але головне – які б молитви ви не читали, робіть це усвідомлено, а не «для галочки», завчено або автоматично. Відмінно, якщо до молитви ви приєднаєте читання Біблії (наприклад, по одній чолі з Нового Завіту в день). Неоціненною підтримкою стане відвідування богослужінь.

• Відмовитися від прихильності або залежно

Піст – це час звільнення від земних прихильностей. Відчуваєте залежність від чого-небудь? Саме час почати позбавлятися від неї, щоб це не було: серіали, комп’ютерні ігри, сигарети, алкоголь, робота на знос заради грошей, надмірне вживання кави, постійне порівняння себе з іншими… Словом, все, що робить вас рабом хоча б в малій мірі. Можливо, щоб перемогти деякі види залежностей (як ігроманію або алкоголізм), вам доведеться звернутися до фахівців або почати ходити в групу підтримки. Проте це того варто, адже Великий піст – чудова можливість почати нову, більш усвідомлене життя.