Квітка всіх квіток

54


На Філіппінах дівчата здавна прикрашають себе квітами іланг-ілангу. Використовують його в парфумерії, ароматерапії і кулінарії. А ще він пробуджує чуттєвість.

У нас в аптеках флакончик масла іланг-ілангу коштує від 70 до 100 руб. На Філіппінах кілограм квітів іланг-ілангу коштує трохи менше долара, а літр олії — 150-200 доларів.

З тагальского мови — одного з найпоширеніших на Філіппінах — «іланг-іланг», а вірніше «аланг-аланг», перекладається як «квітка всіх квіток».

Старовинна легенда розповідає, що давним-давно жили на світі чоловік та дружина, пристрасно мріють про дітей. І ось боги зглянулися і сказали, що подарують їм дочку, але з умовою, що її не торкнеться ніколи жоден чоловік. Незабаром у подружжя народилася дівчинка, яку назвали Іланг. Батьки любили її і плекали, але, пам’ятаючи наказ богів, нікуди не відпускали з дому. Але якось так сталося, що дівчина залишилася без нагляду, вийшла погуляти. Іланг побачив юнак, відразу закохався в неї, попросив стати його дружиною і доторкнувся до руки дівчини. І тут збулося пророцтво богів — Іланг перетворилася на дерево з прекрасними жовтими квітками. А юнак втратив спокій, день і ніч він ходив біля дерева і кликав кохану – «Іланг… Іланг…».

Так іланг-іланг аборигени і прозвали квіти тропічного дерева — кананга. Кананга запашна — Cananga odorata – високе вічнозелене тропічне дерево з сімейства анонновых, до 30 метрів заввишки. Кора гладка, світло-сіра або срібляста. Гілки у кананги спадаючі — «плакучі». Великі овально-довгасті темно-зелене листя розташовуються попарно і прикрашають дерево, коли воно не цвіте.

Ароматні жовті, зеленувато-жовті, рідше рожеві квіти з довгими, вузькими, красиво звисають вниз пелюстками нагадують прикраса. За що їх прозвали королівської підвіскою.

Пахощі іланг-ілангу відчувається на відстані 35-40 метрів. Особливо сильно квіти пахнуть з вечора до світанку. Запилюють їх нічні метелики. Зацвітає кананга на 3-4-й рік. Квітка визріває тижня через три. На перезрілих квітках з’являється коричнева облямівка. Цвіте дерево практично весь рік. Для виробництва парфумів квітки збирають на світанку.

Плоди – дрібні, овальні, зібрані в соковиті многолистовки, що складаються з 7-16 темно-зелених плодиків на ніжках. Дозріваючи, плодики темніють, стаючи виражено чорними. В їх жовтої м’якоті знаходяться світло-коричневі насіння. Розмножується дерево насінням. Плоди іланг-ілангу їстівні, мають терпкий аромат, що нагадує запах гілок ялівцю. Але в їжу їх чомусь не використовують.

Батьківщина іланг-ілангу — Філіппіни, Індонезія і Полінезійські острови, острови Ява, Реюньйон, Мадагаскар. Культивують дерево в тропічних широтах в цілях отримання ефірного масла з чарівним ніжним ароматом.

Європейці познайомилися з іланг-іланг в кінці XIX століття. На промислову основу виготовлення масла поставив німецький фармаколог Ф. Штек, який завіз на Філіппіни найкраще обладнання для дистиляції.

На початку ХХ століття Німеччина стала монополістом з експорту іланг-ілангу в Європу. Але Перша та Друга світові війни обернулася для Німеччини втратами можливостей у регіоні і ринків збуту. Розведення іланг-ілангу прийшло в занепад, а режим Маркоса звів його до нуля. І лише в 80-х роках минулого століття іланг-іланг знову стали культивувати.

Французи завезли іланг-іланг в кінці XIX століття на Коморські острови, де в наш час і виробляється 80% масла іланг-ілангу.

Великі компанії відправляють свою продукцію провідним парфумерним будинках Європи. А дрібні живуть за рахунок туристів, продаючи їм склянки з екологічно чистим маслом.

У південних країнах жителі висаджують іланг-іланг вздовж парканів як захист від агресивних собак.

Масло іланг-ілангу знімає стреси, заспокоює нерви, позбавляє від депресії, знижує тиск і позбавляє від тахікардії.

У косметиці масло іланг-ілангу подовжує молодість шкіри, надає їй пружність, шовковистість, перешкоджає утворенню передчасних зморшок, стимулює ріст нових клітин в глибоких шарах шкіри. Шкіра очищається від вугрів, поліпшується стан шкіри при екземах і дерматозах.

Великим плюсом є те, що масло іланг-ілангу підходить для догляду за будь-якою шкірою. Жирну шкіру воно знежирює, прибирає блиск, а суху — заспокоює, знімає роздратування.

1 краплю олії іланг-ілангу додають у звичайний крем, відповідний типу шкіри. Масло іланг-ілангу також з незапам’ятних часів використовується для зміцнення волосся, їх зростання і додання їм пишноти. Наприклад, в Англії у другій половині XIX століття іланг-іланг був одним з кращих засобів рощення волосся. Маски з масла не тільки пожвавлюють волосся і наповнюють їх життєвою силою, вони ще і надають їм магічний аромат, що будить ніжні почуття у протилежної статі. Для досягнення мети 2-3 краплі олії іланг-ілангу додають в шампунь при митті голови. Для аромату 1 краплю на літр води додають при ополіскування волосся.

Масло іланг-ілангу та зміцнює нігті. Для цього роблять теплі масляні ванночки для нігтів з додаванням 1-2 крапель (не більше!) іланг-ілангу.

Іланг-іланг володіє пробуждающими еротичні почуття властивостями. На Філіппінах квіти іланг-ілангу розсипають на ліжку молодят. За повір’ями, ці квіти ще й від злих духів охороняють.

Масло іланг-ілангу використовували жінки в гаремах для підвищення привабливості. Ми також можемо використовувати масло іланг-ілангу в своє інтимне життя, наносячи його за крапельки на простирадла, наволочки. Але наносити потрібно саме крапельку: якщо переборщити з маслом, то замість бажання воно викличе огиду.

При фригідності та імпотенції беруть масло іланг-ілангу всередину (1 краплю на ? склянки кефіру). Але попередньо все-таки краще порадитися з лікарем.

У Китаї маслом іланг-ілангу змащують одяг, прибирається на зберігання.

А ось краплинка іланг-ілангу в аромалампі пробудить впевненість у собі, підвищить працездатність і збільшить творчий потенціал.